EL BLOG DE DEIXALLES

DEIXALLES EIVISSA CUMPLEIX 10 ANYS

Deixalles Eivissa 10 anys

D’objectes reciclats a exclusius

La Fundació Deixalles celebra aquest dijous el seu desè aniversari amb un col·loqui i una petita exposició dels seus articles més originals

La Fundació Deixalles treballa des de fa una dècada a Eivissa. A part d’encarregar de la gestió de residus (recollida i tractament de mobles, electrodomèstics i roba), desenvolupa un important paper en la inserció social i laboral de persones vulnerables. Per celebrar els seus deu anys, l’entitat organitza un col·loqui aquest dijous, a partir de les 20 hores, al Club Diario de Ibiza.

LAURA RIERA | EIVISSA
El vestit de nit més elegant que ven la botiga de la Fundació Deixalles, situada al Passeig de Balàfia d’Eivissa, no està fet amb seda ni amb cap altre tipus de tela, sinó amb originals corbates que els més solidaris han dipositat en els contenidors de recollida de roba. Aquesta peça és un dels articles seleccionats per a la petita exposició que es pot veure al Club Diario de Ibiza, una iniciativa paral·lela al col·loqui que oferirà l’entitat matí, a partir de les 20 hores, per celebrar els seus deu anys a l’illa.

La coordinadora de Deixalles, Flor Dell’Agnolo, explica que han escollit les peces, mobles i complements més originals per ensenyar el treball que es desenvolupa en els seus tallers. «És una selecció dels articles més exclusius i bonics», insisteix Dell’Agnolo. A la mostra es troben tres tauletes o puf, la seva utilitat és a gust del consumidor, creades a partir de tambors de rentadores, que posteriorment han estat decorats amb una tela vermella. «Aquesta idea va néixer en els tallers d’electrodomèstics i roba. Teníem molts tambors de rentadores que no servien, així que els recuperem i els vam posar una tapa amb tela, així que hem fet un doble reciclatge », explica entusiasmada la responsable a Eivissa d’aquesta entitat.

Productes «customitzats»
Bosses elaborats amb càmeres de pneumàtics i mantes fetes amb trossos de tela extrets de pantalons texans són alguns dels productes més creatius que conformen la mostra, on tampoc falten els procedents del comerç just, com cafè de Nicaragua i mel ecològica de Xile. Com recorda Dell’Agnolo, l’entitat va obrir la seva primera botiga a Eivissa el 2005 amb la seva venda.

«El que nosaltres fem ara en Ibizaa és, per exemple, recuperar les corbates passades de moda que la gent ja no vol per dissenyar vestits o utilitzem texans vells per fer fundes d’agendes i llibretes», explica la coordinadora de la Fundació Deixalles, que destaca una bossa elaborat amb la coberta d’una roda que té una marca rodona en un costat. «Això és una punxada, a què queda bé?», Presumeix Dell’Agnolo, que subratlla l’acceptació que ha tingut aquest model entre els seus clients.

Així mateix, assenyala que tots els productes que tenen «customitzats» són únics, ja que depèn del material que reben. «Quan a la gent li agrada molt un tipus de bossa o articles amb alguna tela específica resulta que després d’un temps ja no ens queden més perquè anem fent en funció del que tenim», explica la responsable de Deixalles.

«El recollim tot, menys material informàtic, perquè no tenim taller per recuperar-lo, ni electrodomèstics que no funcionin», adverteix Dell’Agnolo. Pel que fa al reciclatge de mobles, assenyala que ofereixen un servei de recollida gratuït, el telèfon és 900772211 i el correu electrònic és info@deixalles.org