CRÒNICA 10È ANIVERSARI DEIXALLES EIVISSA

1

Xesca Martí, directora general de la Fundació Deixalles, en una crònica a l’instant, ens comparteix com s’han viscut les activitats de la celebració del 10è aniversari de la delegació d’Eivissa:

Més de 90 persones hem celebrat el 10è aniversari de Deixalles Eivissa al club Diario de Ibiza. Persones usuàries dels nostres serveis, treballadors / es, patronat, voluntaris / es, entitats socials i ecologistes, administracions públiques … Hem compartit uns moments per recordar des de totes les vessants del projecte la història i el treball realitzat per la delegació.

Un fragment del vídeo “Reciclant valors reciclant objectes” ens ha emmarcat en el fil conductor de la celebració o del que han estat aquests 10 anys.

El president, Pep Falcó, va recordar els moments significatius dels 30 anys de la fundació: els inicis, la constitució de les delegacions, el treball en les plantes de selecció de residus a Mallorca, l’obertura centre ocupacional per a persones amb problemes de salut mental , la constitució de l’empresa d’inserció, la conversió a un projecte més col·lectiu en mans dels treballadors / es. Amb la presència dels principis de l’economia solidària que ens han acompanyant en la nostra història; història que ens ha condicionat però que no ha fet que deixem de creure en les persones.

Flor Dell’Agnollo, responsable de la delegació d’Eivissa, amb gran emotivitat, com ella mateixa, ha compartit la història de la delegació d’Eivissa i la seva vivència: Deixalles m’ha ensenyant que una altra manera de fer les coses és possible … i desitjar que hi hagi altres experiències com la nostra … Fent un especial agraïment als companys de treball i els usuaris que tant ens ensenyen dia a dia.

Sonia Jofre, responsable social d’Eivissa, va voler resumir el treball social de 10 anys … àrdua tasca donada la seva gran implicació amb la tasca social de Dixalles i les persones usuàries. Ens ha explicat la tasca d’orientació, que va més enllà d’estratègies laborals … orientar, detectar mancances i dificultats, ser sensibles amb les persones que tenim al davant. La immediatesa ens ha permès sensibilitzar empreses … i amb el pas dels anys aquest treball s’ha anat enriquint i diversificant: diàlegs amb empreses, fòrum d’empreses i, cada vegada, més insercions. Un breu recorregut pels itineraris d’inserció per a persones amb mes dificultats ens ha recordat les dificultats que hem tingut i de la importància de la seva continuïtat.

Jean Marc, usuari que ha acabat el seu procés, ha volgut compartir la seva vivència: “Amb l’edat vaig necessitar una altra vida no tan nocturna … En Deixalles em van ensenyar a reciclar i em van ajudar a trobar una feina”.

Carlos Falcione, coordinador de tallers, en nom de tot l’equip ha esmentat a tots / es els / les treballadors / es, fins i tot als que ja no hi són. “Les persones arriben amb una mochil … Aquí comença la nostra tasca amb les persones donant una segona vida a les coses i tenir cura del medi ambient … No tot va bé … Els monitors veiem amb alegria quan les persones es van amb una millora en l’autoestima. Pretenem ser un punt de suport perquè les persones puguin iniciar una nova vida “.

Joan Carles Palerm ens ha recordat la contribució de Deixalles a la disminució de la petjada ecològica de l’illa d’Eivissa. “Quan vam començar la gestió de residus a l’illa era gairebé inexistent … Van ser una alternativa al forat de Ca na Putxa” Generem educació ambiental i sensibilització. De Deixalles i l’àrea ambiental l’important no és el que fem en relació als residus sinó l’eina que som per a les persones. Destacar la nostra dualitat: la part ambiental és una eina per recuperar persones, per això mateix intentem generar ocupacions relacionades amb temes ambientals … “Ha destacat el compromís amb el territori: l’àrea ambiental és molt més del que sembla …

Hem acabat amb un vídeo que intenta mostrar tot el que és la nostra tasca, que hem pogut veure ens gràcies a una voluntària … vídeo que acabi amb el somriure de Luis que l’endemà començarà una nova etapa de la seva vida: té feina !

Encara no hi ha comentaris

Deixa un comentari


9 × = 36