EL BLOG DE DEIXALLES

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “PA LOCO TÚ”

palocotu

Escrit i enquadernat per les persones usuàries del Centre de Salut Mental de la Fundació Deixalles a Calvià

 Mari Carmen Medina, psicòloga del Centre de Salut Mental de la Fundació Deixalles a Calvià, Kike Tello, d’Editorial Karakartón, i diverses persones usuàries del servei han presentat a la societat mallorquina el llibre “Pa Loco Tú”, una experiència molt gratificant de treball que desmitifica la problemàtica de les malalties de salut mental.

Palma, 22 de setembre  de 2015

El llibre “PA LOCO TÚ” va néixer del taller que Edicions Karakartón va realitzar en el mòdul de Salut Mental de la Fundació Deixalles-Calvià. El llibre està realitzat íntegrament per les persones usuàries d’aquest mòdul, tant en els textos com en l’enquadernació.

Per a això es va plantejar un taller de 3 mesos, dividit en dues parts: narrativa i enquadernació. A la primera part els participants van ser aprenent a donar-li forma als seus textos de manera literària. Principalment són relats. Alguns d’ells expliquen les seves històries personals, dures i descarnades però amb un missatge de superació personal i optimisme, i altres narren històries carregades d’imaginació i humor.

A la segona part els alumnes van aprendre a enquadernar els llibres, fabricant els seus propis llibres de manera artesanal, tant l’interior com les portades. Per a això van utilitzar materials reciclats. El resultat van ser llibres plens d’originalitat. Cada un d’ells és diferent.

Per a la presentació dels mateixos autors/res del llibre llegiran extractes del llibre.

EDICIONS KARAKARTÓN

Edicions Karakartón és una editorial nascuda a Mallorca que s’uneix a la xarxa d’editorials cartoneras existents a Llatinoamèrica, Europa i Àfrica. La primera editorial cartonera va néixer el 2003 a Buenos Aires, quan el poeta Washington Cucurto i l’artista plàstic Javier Barilaro es van posar a fer llibres amb tapes de cartró. El cartró es comprava a cartoneros (persones dedicades a la recol·lecció de cartró al carrer) que es van anar integrant al projecte. Després la idea es va anar expandint per Llatinoamèrica i el món i avui dia hi ha més de 100 editorials. Els autors cedeixen els seus drets gratuïtament a les editorials perquè aquestes difonguin la seva obra, i per ajudar en el projecte social que a partir de l’edició dels llibres es desenvolupa.

Edicions Karakartón té com a objectiu unir l’art i la literatura a la cultura del reciclatge (en aquest cas reutilització). Volem que els nostres llibres arribin a tota mena de lectors abaratint costos. Hem tallers amb diversos col·lectius: discapacitats, malalts mentals, aturats, col·lectius feministes, nens, etc. També donem classes d’alfabetització a immigrants. Utilitzem la literatura, l’art i el reciclatge com una eina d’integració social.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *