EL BLOG DE DEIXALLES

L’ONCE PREMIA LA SOLIDARITAT DE LA SOCIETAT BALEAR

DEIXALLES ONCE

Lliurament Premis Solidaris ONCE Illes Balears 2015

APNEEF, el Grup Serra, Montserrat Fuster, Fundació Deixalles i la Conselleria de Família i Serveis Socials, els guardonats

Lliurament Premis Solidaris ONCE Illes Balears 2015

L’Associació de Persones amb Necessitats Especials d’Eivissa i Formentera (APNEEF); el Grup Serra; Montserrat Fuster, Fundació Deixalles i la Conselleria de Família i Serveis Socials han rebut els Premis Solidaris ONCE Illes Balears.

Els guardons han estat lliurats per la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del Parlament, Chelo Huertas; el president del CERMI a les Illes Balears, Guillem Febrer; la presidenta del Consell Territorial ONCE Illes Balears, Mª Carmen Soler i el president de l’ONCE i la seva Fundació, Miguel Carballeda.

Aquesta edició ha comptat, a més, amb la presència de nombroses autoritats, com la delegada de Govern, el president del Consell de Mallorca, el rector de la UIB; a més dels responsables de diferents conselleries del Govern, portaveus parlamentaris i responsables de diferents àrees de l’Ajuntament de Palma; representants del món empresarial, dels mitjans de comunicació, de les organitzacions del món de la discapacitat, del Tercer Sector Social i públic en general.

Armengol va recordar que es tractava del primer acte públic del seu nou govern i que l’havia triat precisament per “destacar el vessant social del seu executiu”. En aquest sentit, ha avançat que la prioritat del nou govern balear serà “la lluita contra la desigualtat, en tots els seus àmbits”. Finalment, va felicitar els premiats i va destacar la tasca de l’ONCE i la seva Fundació: “sou un referent de solidaritat i inclusió, sou un motor fonamental de l’economia social, amb una tasca imprescindible”.

Carballeda va destacar la tasca de l’ONCE, la seva Fundació i ILUNION al costat de la ciutadania i va demanar que s’impulsi el model d’economia social de l’Organització “centrat en les persones”. A més, va fer una crida als nous líders polítics sortits de les últimes eleccions i va recordar que la discapacitat “ha estat sempre davant de les tisores, així que ara cal tenir la valentia de compartir els ‘xicotets raigs de llum’ que apareixen en l’economia amb els que més han patit i més ho necessiten”.

Aquests guardons valoren la tasca solidària de persones, institucions, organitzacions, estaments de l’Administració Pública, empreses i mitjans de comunicació que treballen a favor de la sensibilització, la integració, l’accessibilitat, la inserció laboral i la inclusió de les persones amb discapacitat.

L’ONCE, que tracta de créixer cada dia recolzada a la solidaritat de la ciutadania, considera que històries com les premiades demostren que tots tenim un paper important en la societat, un paper imprescindible, que convé no oblidar. I per això, anima a tots a creure, crear, créixer i, tot això, per compartir i impulsar l’economia social, una altra forma d’entendre l’activitat i l’empresa i d’aconseguir societats cada vegada més completes i inclusives.

Aquest any els guardonats han estat: l’Associació de Persones amb Necessitats Especials d’Eivissa i Formentera (APNEEF), pel seu treball i voluntat d’establir un procés de millora contínua per als nens i nenes amb discapacitat d’Eivissa i Formentera; amb l’objectiu de realçar la dignitat, afavorir la solidaritat i millorar la igualtat d’oportunitats -potenciant l’autonomia personal- d’aquests nens i nenes.

El Grup Serra ha estat premiat en la categoria de Mitjans de Comunicació. A través dels seus mitjans: premsa, televisió o ràdio han col·laborat i donat visibilitat al sector de la discapacitat com a les organitzacions que conformen el Tercer Sector Social. Programes com “Avui em sento bé” o “Llum verda” donen veu a les persones més desfavorides o amb discapacitat.

Com a persona física la guardonada ha estat Montserrat Fuster, pel seu caràcter lluitador i la seva vocació solidària, que l’ha portat a compatibilitzar la seva vida personal, professional i familiar amb la seva voluntat d’ajudar a totes les persones que, com la seva filla, tenen alguna discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Des de fa 26 anys és presidenta de l’entitat amadip.esment i de la seva Fundació Tutelar.

Fundació Deixalles ha estat l’empresa social premiada en aquesta edició per la seva contribució a la promoció i inclusió laboral de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, a més d’assumir els principis de l’Economia Solidària i tenir com a objectiu contribuir a la construcció d’una societat més justa i més sostenible, afavorint la inserció sociolaboral de persones en situació o en risc d’exclusió de les Illes Balears, mitjançant la realització d’activitats relacionades, principalment, amb els residus i amb la millora del medi ambient.

La Conselleria de Família i Serveis Socials, ha estat premiada en la categoria d’administracions públiques, per la feina proper i coordinat amb el sector de la discapacitat i les entitats del Tercer Sector Social. Aquest treball ha portat a canvis normatius fonamentals per a l’estabilitat dels serveis gestionats per entitats sense ànim de lucre, i que al seu torn garanteixen l’estabilitat dels serveis socials tant als usuaris com a les seves famílies. El desenvolupament del “decret de concerts socials”, és pioner a Espanya.