EL BLOG DE DEIXALLES

JORNADA “LA RESERVA DE MERCAT: UNA EINA D’INSERCIÓ SOCIAL”

20171013_094642

Al divendres 13 d’octubre ha tingut lloc a la Sala Multiusos de la Misericòrdia de Palma, i en el marc de les activitats de la III Fira del Mercat Social, la Jornada sobre “La reserva de mercat: una eina d’inserció social”, organitzada per REAS BALEARS.
L’objectiu de la jornada, dirigida al personal al servei de les administracions públiques i d’entitats del Tercer Sector Social, ha estat analitzar les polítiques de contractació pública que inclouen contractes reservats i mercats reservats a les Empreses d’Inserció, com a eina en favor de la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

20171013_134913

La Jornada ha començat a les 9 hores amb la presentació de l’acte a càrrec d’Isabel Castro, Directora General de Treball, Economia Social i Salut Laboral, i Liliana Deamicis, Presidenta de REAS BALEARS.

Leire Álvarez, Gerent de Gizatea (Associació d’empreses d’Inserció del País Basc), ha iniciat les ponències mostrant el suport que l’administració pública basca està donant a les empreses d’inserció i destacant que “l’administració pública ha de donar exemple realitzat una contractació pública responsable, en entendre que aquesta és una eina més per a la cohesió social, promoure la igualtat i introduir un altre tipus de polítiques més inclusives i es tracta d’una eina eficaç per a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables”.

Les bones pràctiques de reserva de mercat en les administracions públiques del País Basc i de les Balears han estat desenvolupades per Nerea Melgosa, Regidora d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic Sostenible de l’Aj. de Vitòria-Gasteiz, Antoni Colom, Primer Tinent de Batle i Regidor Mediambient, Participació i Esports del Aj. de Valldemossa, i Esperança Argüelles, Regidora Mediambient i Promoció Econòmica del Aj. Binissalem.

Entre les bones pràctiques destacar que l’ajuntament de Vitòria-Gasteiz amb el seu compromís per a la inserció laboral, estableix reserves de mercat per a empreses d’inserció específicament en entendre que estan en clar desavantatge enfront d’altres empreses i en entendre que potencien la inserció de col·lectius vulnerables, destacant la necessitat d’afavorir el fraccionament de grans contractes per afavorir l’accés de les empreses d’inserció.

Els ajuntaments de Valldemossa i Binissalem destaquen que les administracions públiques petites també tenen el deure aplicar clàusules socials i d’establir una reserva de mercat en funció de les seves possibilitats, per garantir que les persones puguin superar les seves barreres, millorar la seva empleabilidad i inserir-se laboralment sense necessitat d’atenció social.

Després d’una pausa amb degustació de productes de Comerç Just i de productes locals elaborats per Els Fogons de Plaça, han continuat les ponències que han mostrat amb detall al públic assistent què són les empreses d’inserció, quin és la seva manera de funcionament i quin impacte favorable tenen en la empleabilidad de les persones amb el risc d’exclusió social.

Per a Ignacio Fariña, Coordinador de l’Àrea d’Intervenció Social de Peñascal, S. Coop., El tàndem formació – empreses – sectors són una bona eina d’inserció per als joves del País Basc. Les empreses d’inserció permeten un itinerari individualitzat i adaptat a les necessitats de la persona. Les persones són els veritables protagonistes i l’empresa d’inserció és una eina que ha d’estar al servei de les persones en risc d’exclusió per dignificar els seus itineraris, ha comentat Joan Francesc Planes, Gerent de Eines x Inserció Càritas Mallorca.
Rodrigo Carreño, Gerent de Tractament Integral de Voluminosos, TIV. Càritas Menorca, ha posat de manifest que si hi hagués hagut reserva de mercat quan va néixer la seva activitat hagués estat més protegida, destacant la necessitat de cobrir les despeses derivades del treball social que necessiten les persones amb les quals treballem.
I, finalment, Maria Jaume, Gerent de Deixalles Serveis Ambientals (Fundació Deixalles), ha conclòs que és necessari desenvolupar la reserva de mercat en la contractació pública perquè les persones en risc d’exclusió social passen a ser treballadors i no perceptors de rendes socials.

La clausura de la Jornada ha estat a càrrec del Conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i de Jordi López, de REAS BALEARS. Aquesta jornada s’ha organitzat amb el suport de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i està emmarcada al programa d’activitats de la III Fira del Mercat Social de Mallorca.

Les conclusions generals de la jornada han estat:
1.Les empreses d’inserció són una eina eficaç i eficient per a la inserció de col·lectius en risc d’exclusió social, en dignificar els itineraris i permetre un pla individualitzat adaptat a les necessitats de la persona.
2.Ha quedat evidenciada la necessitat de més ajudes per a les empreses d’inserció.
3.Potenciar les empreses d’inserció comporta dur a terme polítiques actives d’ocupació en lloc de les polítiques passives asistencialistas.
4.La necessitat que hi hagi reserves de mercat sol per a empreses d’inserció, circumstància que la llei permet.
5.La importància de fraccionar en lots els serveis i/o licitacions per afavorir l’accés de les empreses d’inserció a les licitacions de l’administració. I la importància que la reserva de mercat inclogui clàusules socials.
6.Les empreses d’inserció tenen una tornada social, són una inversió social per a les administracions públiques. Hem vist que els contractes d’inserció, encara que estiguin subvencionades, suposen un estalvi per a l’administració.
7.Destacar la necessitat que els Consells Insulars facin una formació i suport als secretaris i interventors dels ajuntaments sobre la reserva de mercat, i la nova llei de contractes. 8.Necessitat de treballar conjuntament amb l’administració per analitzar nous nínxols de mercats per a col·lectius en risc d’exclusió que ens permetin realitzar formacions específiques i acabi en la creació de noves empreses d’inserció.
9.La necessitat de treballar conjuntament l’administració i entitats per superar les dificultats que sorgeixin.