Font: Fiare Banca Ética
El 12 de maig, dia Mundial del Comerç Just, és una jornada que reivindica un altre tipus de relacions econòmiques, que aposta per unes relacions laborals justes, respectuoses amb el medi ambient i particularment sensible a les desigualtats, en afavorir unes relacions comercials igualitàries.
Malgrat la disminució dels índexs de pobresa, 836 milions de persones no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques de nutrició, habitatge, aigua, educació o sanitat, segons informes del PNUD. D’altra banda, la desigualtat és cada vegada major. Avui gairebé el 80% de la població solament posseeix el 6% de la riquesa mundial mentre que el 1% més ric posseeix la meitat de la riquesa. Superar aquestes realitats és possible si s’adopten les mesures necessàries.
El Comerç Just es basa en criteris com unes condicions de treball dignes i segures, el pagament d’un salari adequat i d’un preu just per la producció, i a assegurar l’absència d’explotació laboral infantil. A més, les seves pràctiques comercials respecten a les organitzacions productores i no tracten de maximitzar els beneficis a la seva costa.
La transparència en la gestió i la participació dels treballadors i treballadores en la presa de decisions són uns altres dels principis d’aquesta alternativa comercial. D’aquesta manera el Comerç Just contribueix activament a disminuir la pobresa, aconseguir la seguretat alimentària, promoure el treball decent, reduir la desigualtat en i entre els països i promoure societats justes, pacífiques i inclusives.
Deixa un comentari