EL BLOG DE DEIXALLES

PRESENTACIÓ MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEIXALLES 2017

1

LES PERSONES SÓN LES PROTAGONISTES DE LA NOSTRA FEINA

201 persones han realitzat ITINERARIS D’INSERCIÓ SOCIOLABORAL

  • 201 persones en situació d’exclusió social i factors de baixa ocupabilitat han realitzat itineraris individualitzats millorant les seves competències personals i laborals
  • S’ha atès a el mateix nombre de persones que l’any passat
  • Dels itineraris prelaborals d’inserció destacaríem que un 77% de les persones participants han millorat les seves competències
  • Un 32% de les persones que han participat dels itineraris s’han inserit laboralment
  • I Un 24% continua encara el seu itinerari

Aquest treball social d’itineraris social es realitza en els nostres tallers de les diferents 7 delegacions: Palma, Sóller, Felanitx, Llevant, Calvià, Eivissa i Inca.

0 Deixalles presenta Memoria2017

Tallers socials i ambientals

 Taller de recollida selectiva

Taller de deixalleria i condicionament

Taller de selecció i reutilització de roba

Taller de costura

Taller de reutilització  de RAEE

Taller de fusteria

Taller de customobles

Taller de joguines

Taller de donació i atenció al públic

Cal destacar els ajuntaments i les administracions públiques que recolzen els itineraris

 

LA FORMACIÓ, EINA D’INSERCIÓ

Tenim diferents projectes relacionats amb la formació

 

FORMACIÓ NER ALUMNES RESULTATS OBSERVACIONS
Formació de certificat de professionalitat 20 75% obtenen certificat de professionalitat En el 2017 encara hem realitzat manco accions formatives donada la seva rigidesa i falta d’adaptació a les necessitats de les persones que atenem 
Tallers inserció social i laboral 33 Formació dirigida a persones amb molt baixa ocupabilitat
Formació Dual 18 66% obtenen certificat de professionalitat
Garantia juvenil 10 –  90% ha obtingut certificat professionalitat-  40% inserció laboral 2 certificats de professionalitat: activitats auxiliars de comerç i activitats auxiliar de magatzem.

 

Formacions incorpora 55 –  76% acaben la formació-  56% insercions laborals Formació de treball personal i formació especifica d’habilitats específiques de llocs de feina.S’ha fet 2 cursos de perfil polivalent supermercats, 1 de housekeeping i 1 operari de residus.

 

Destacar i agrair la implicació de les empreses a l’hora de fer alguns cursos i facilitar la realització de les pràctiques no laborals.

Hem fet manco formacions de certificat de professionalitat però hem fet més formacions adaptades a treballar habilitats personals i adaptades a les necessitats no cobertes del món empresarial, especialment a les delegacions de la Part Forana

Han participat un 134% més d’alumnes.

2

AREA DE SALUT MENTAL

A Deixalles Calvià tenim un servei ocupacional per a persones amb problemàtica per Salut Mental.

Aquest servei ha estat concertat amb la Conselleria de Serveis Socials, després d’anys fent aquest projecte hem aconseguit donar-li estabilitat en el temps.

S’ha atès a 60 persones per donar-los suport personal, teràpia ocupacional, formació permanent  i suport a la inserció laboral.

A la Deixalles Eivissa també contam amb un projecte de salut mental en el que hem atès 10 persones.

Destacaríem el suport de l’Ajuntament d’Andratx al servei ocupacional i al servei del menjador social per a les persones usuàries.

 

ORIENTACIÓ LABORAL

En el nostres servei orientació hem atès a 949 persones, de les que un 35% s’han insertat laboralment. S’han atès a un 3% menys de persones que l’any passat.

Per a la inserció laboral de col·lectius desfavorits es molt important la implicació del sector empresarial que genera ocupació. Els projectes d’orientació tenen objectius clars:

  • Atenció i orientació a les persones en recerca de feina i procedents de col·lectius vulnerables
  • Intermediació amb les empreses.

Cal destacar el Fòrum d’empreses Connecta’t que permet que els usuaris/es del servei facin un entrenament de les entrevistes de feina i optin a insercions laborals.

3

LA NOSTRA TASCA AMBIENTAL

Hem recollit, tractat i gestionat un total de 2.867 tones d’objectes i residus, un 3% més que l’any passat.  D’aquets materials hem reutilitzat un 72%, i un 13% s’han reciclat. A la resta se li ha donat un tractament correcte.

Destacar l’esforç de la Fundació Deixalles per a mantenir un % elevat de reutilització. Tota aquesta tasca genera economia local.

Aquestes tones de reutilització i reciclatge suposen un estalvi d’emissions de 10.647,71 tones de CO2 equivalent a l’atmosfera; o l’equivalent al CO2 que absorbeixen 1.482.020 arbres durant una any o la retirada de la circulació de 5.079 cotxes durant un any.

Destacar també que tota aquesta activitat ambiental i de millora la realitzam gràcies a les aportacions de la ciutadania i sense cap ajuda per part de les administracions. Les ajudes que es reben es per fer el treball social.

En el 2017 hem continuat fent grans esforços amb la recollida de roba. Pel que tenim 209 contenidors de roba en funcionament (177 a Mallorca i 32 a Eivissa) en els quals hem recollit 1.359.563 kg; d’aquesta roba, un 91% s’ha pogut reutilitzar. Voldríem destacar que un dels nostres trets diferenciadors és que intentam seleccionar una part important de roba aquí a la illa, fet que genera contractes d’inserció i la possibilitat de 8 llocs per itineraris d’inserció.

I per tal de allargar encara la vida útil de la roba tenim el Taller de Costura, taller creatiu que permet aprofitar més el tèxtil. En el que 1 persona han pogut tenir un contracte d’inserció.

Hem continuat amb la III Marató de Reciclatge Creatiu de Roba amb una participació de 28 persones.

 

Continuam amb l’EDUCACIÓ AMBIENTAL I la SENSIBILITZACIÓ

En el 2017 hem continuat amb el nostre compromís amb la sensibilització relacionada amb els residus i molt especialment amb la REUTILITZACIÓ.

  • Campanyes de sensibilització i recollida de roba a centres escolars
  • Tallers a centres educatius de Mallorca i Eivissa
  • Tallers per a formadors
  • Setmana de prevenció de residus
  • Intercanviant experiències
  • Tallers de reparació de mobles, roba i electrodomèstics
  • Tallers contra el canvi climàtic
  • Xerrades de sensibilització sobre la Fundació Deixalles
  • Servei de suport a l’ajuntament de Calvià per activitats educació ambiental

Tot això ha suposat 88 activitats que han sensibilitzat directament a 2.376  participants.

4

ECONOMIA PER A LA INSERCIÓ

Dintre del marc de l’economia social i solidària ,des de fa anys, cercam feines amb la intenció de generar llocs de feina per col·lectius vulnerables.

Ja fa molts anys que treballam en les plantes de selecció de residus de les concessionàries del Consell de Mallorca.

Aquests projectes són un referent en conciliar la vessant productiva amb la inserció laboral.

  • En les plantes de selecció d’envasos lleugers i matèria orgànica de Tirme hi han treballat 78 persones, de les quals un 80% procedeixen de col·lectius d’inserció i s’ha fet acompanyament social al 69% de la plantilla, amb 502

I hem seleccionat 20.000 tones de material de les s’han recuperat 12.000 tn.

  • En la planta de selecció de RCD i RV de MacInsular hi han treballat 52 persones, de les que un 70% procedeixen de col·lectius vulnerables. S’ha fet acompanyament a un 60% de la plantilla amb 165

S’han tractat 439.743 tones.

En aquestes plantes i per tal que les persones puguin mantenir la feina, és clau la formació contínua en producció, prevenció de riscos laborals, valors socials, superació de dificultats, interculturalitat, coresponsabilitat.

A més hem realitzat el servei de recollida de fems a Esporles, i els serveis de recollida de voluminosos a Fornalutx, Valldemossa, i Felanitx.

Continuam amb la línia de les botigues que ens acosten als ciutadans i donen un rendibilitat major als nostres productes i tallers. Tenim 3 tendes a Palma, 1 a Manacor i 1 a Eivissa.

 

EMPRESES D’INSERCIÓ: DEIXALLES SERVEIS AMBIENTALS i TRIAMDETOT

La Fundació Deixalles des del 2011 aposta pel model de contractes d’inserció, convençuts que és una molt bona eina per a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat.

En el 2017 ja tenim dues empreses: Deixalles Serveis Ambientals, que realitza projectes externs i Triamdetot que realitza tasques dintre del marc de la Fundació Deixalles.

S’han realitzat un total de 76 contractes d’inserció, (4 més que l’any passat) i 21 contractes ordinaris. Gran part (81%) d’aquests contractes són generats per la pròpia Fundació Deixalles i la seva activitat. Agraïm als ajuntaments que han confiat amb la nostra tasca i la de les persones treballadores per gestionar als parcs verds.

A destacar:

  • El 51,31% del contractes s’han fet a persones majors de 45 anys.
  • El 42,1 % s’han fet a dones
  • I que el 72% de les persones que van iniciar el contracte d’inserció no tenien cap tipus d’ajuda econòmica
  • Les problemàtiques més nombroses han estat: la manca o absència d’ingressos econòmics, l’edat, els conflictes familiars, les càrregues familiars
  • El percentatge d’inserció laboral de les persones que acaben el seu itinerari i pla de feina és 92%

 5

 Les nostres dades econòmiques

Increment d’ingressos: 5%

Increment de despeses: 6,8%

En relació als ingressos:

  • Només un 16% dels nostres ingressos són subvencions de l’Administració
  • El 83% de les nostres despeses són despeses de personal i beques d’inserció


Auditoria social

Destacar alguns items:

  • Una proporció salarial de 2,5%
  • 1,6% de participació dels treballadors en la presa de decisions i un 50% d’aquests són dones
  • 67% de contractes indefinits
  • Una gran implicació en la formació de treballadors/es i un compromís important en la prevenció de riscos laborals
  • 33% de les nostres compres són a altres entitats d’economia social i solidària i Mercat Social
  • Participam a 19 xarxes, dintre del nostre compromís amb l’entorn
  • I a més, continuam amb el nostre compromís amb el Comerç Just, realitzant projectes de sensibilització i venent productes a totes les nostres naus i botigues

Tota aquesta feina es possibles gràcies al compromís i a la tasca diària del nostres treballadors/es, 235, i 12 voluntaris/es que ens ajuden i aporten altres perspectives i maneres.

6

UNA MIRADA AL FUTUR

La nostra tasca segueix centrada en generar oportunitats a les persones més vulnerables, persones amb poca formació i baixa ocupabilitat.

Amb la il·lusió posada en un major desenvolupament de les ajudes a les empreses d’inserció i les possibilitats que pugui generar la nova llei de contractació publica, la reserva de mercat i la incorporació de clàusules socials.

En la recerca de noves feines per a l’empresa d’inserció i el desenvolupament del concepte de reserva de mercat per empreses inserció.

I a l’expectativa de les noves perspectives que puguin obrir la nova llei de residus i les revisions dels plans de gestió de residus, confiant que no deixin de banda la activitat que fins ara han desenvolupant entitats com nosaltres envers la reutilització.

 

AGRAÏMENTS

 En darrer lloc només ens queda agrair a tots aquells que han confiat amb nosaltres:

  • Particulars i empreses que ens donen les coses
  • Empreses que confien amb la nostra tasca i inserten persones que han fet procés
  • Empreses que confien amb nosaltres i ens donen feina
  • Administracions públiques que ens subvencionen i ens donen feina
  • A les entitats socials i xarxes amb les que construïm col·lectivament
  • A les entitats financeres i prestamistes dels bons solidaris que ens financen
  • Als mitjans de comunicació, que sempre estau dispostos a mostrar a la societat el que fem
  • Als voluntaris/es que col·laboren

 7

Moltes gràcies

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *