EL BLOG DE DEIXALLES

NEIX LA PRIMERA COMICTECA DE LA PART FORANA

La inciativa ha partit de Pedro J. González i de Marga Roig, Policia Tutor i bibliotecària de l’Ajuntament de Porreres respectivament.

El projecte ha aconseguit sortejar totes les restriccions derivades de la crisi del coronavirus, inclòs el tancament de Biblioteques

Comicteca Porreres

Al gener de 2020, Pedro J. González, Policia Tutor de l’Ajuntament de Porreres, es va proposar un ambiciós projecte: dotar al municipi d’un nou espai atractiu per als adolescents i al seu torn dinamitzar la cultura impresa en paper entre un públic tan acostumat al digital.

Amb aquesta idea en ment es va forjar la creació de la primera comicteca de la Part Forana i segona de la Comunitat. Deu mesos després, i després d’enfrontar-se a totes les traves i dificultats associades a una pandèmia mundial, inclòs el tancament de totes les Biblioteques, la comicteca començarà la seva activitat de préstecs d’exemplars en el marc de “Sa Fira 2020”.

Pedro González a la Fundació Deixalles

Transformant un magatzem en biblioteca

A més de la implicació del departament de Policia Tutor de l’Ajuntament de Porreres, el projecte ha estat possible gràcies a la labor de la Marga Roig, bibliotecària de Porreres, que des del principi es va bolcar a portar la idea a bon port, aportant una de les sales de les seves instal·lacions que s’usaven de magatzem i els pocs comics que tenia en les seves prestatgeries, passant a ser els primers a formar part de la col·lecció e la comicteca.

Biblioteca Porreres

La Regidoria de Cultura també va veure amb bons ulls la iniciativa i va decidir apostar per ella dotant al projecte d’una partida pressupostària suficient per a condicionar i moblar l’espai cedit per la Biblioteca i adquirir un primer lot de novel·les gràfiques.

La comicteca també ha estat possible gràcies a donacions desinteressades fetes per afeccionats a l’art de la vinyeta i compres mensuals realitzades pel propi Ajuntament de Porreres.

Pedro (Comicteca) con Xavi (Deixalles) entre libros y cómics

Durant tot el temps que el virus ha mantingut biblioteques i altres edificis públics clausurats, es van continuar rebent donacions de còmics i realitzant-se compres i gestions. Es van aconseguir important col·laboracions amb la Fundació Deixalles, entitat sense ànim de lucre que afavoreix la inserció sociolaboral de persones en situació o en risc d’exclusió de les Illes Balears, els qui van aportar part dels còmics que arribaven a la seva organització i de la Dolmen editorial, una de l’editorials de còmic més reconegudes a nivell nacional.

Deixalles dona a la Comicteca per al seus fons públics

I, al final, com en moltes de les històries que solen recollir-se en les vinyetes, aquesta aventura ha aconseguit arribar a un feliç desenllaç, si bé la fastuosa inauguració planejada per a aquest nou espai de l’oci i de la cultura per a adolescents i adults haurà d’esperar que arribin temps més amables per a les reunions socials.

Des de Deixalles desitjam tota la sort del món a la Comicteca Porreres