Avançant en l’economia circular i l’ocupabilitat de col·lectius vulnerables a partir de la reutilització de petits aparells electrodomèstics.
Aquesta setmana ha arribat al seu fi el projecte “Encén-te per la reutilització” finançat per CaixaBank – Fundació Sa Nostra. Amb aquest projecte hem adreçat la creixent generació de residus a partir de dispositius elèctrics i electrònics (RAEE), que són un dels residus que més ràpidament creixen al món (a un ritme de 2 Mt per any) i en l’estat espanyol. Aquest augment es deu parcialment a avenços tecnològics que ajuden a reduir la vida dels electrodomèstics (obsolescència programada i percebuda) i a la tendència a preus baixos, especialment en petits aparells elèctrics i electrònics (PAES).
El projecte està estructurat al voltant de quatre objectius:
- Recollir 3000 petits RAEEs amb potencial per a la preparació per la reutilització
- Preparar per a reutilitzar 1200 petits aparells elèctrics i electrònics per a tornar a posar en circuit a Mallorca.
- Crear una plaça de treball per a col·lectius vulnerables
- Realitzar 4 tallers de reparació de petits aparells elèctrics i electrònics dirigits principalment a persones voluntàries de CaixaBank
La recollida de PAEs es va dur a terme mitjançant la instal·lació de gàbies de recollida d’aparells a centres educatius i Punts Verds d’Inca i rodalies. Aquestes gàbies van estar obertes als usuaris d’aquests centres aproximadament un mes. Els PAEs recollits es van destinar a reparació al Centre de Preparació per a la Reutilització de Deixalles Inca, on van ser tractades per la persona contractada per al projecte i per la resta de l’equip. En el marc del projecte es van recollir més de 3000 petits aparells, dels quals es van poder reparar fins a 1600.
Els tallers consistien, al seu torn, en una part teòrica i una altra pràctica, preparades i impartides per en Miquel Àngel, el nostre coordinador del Centre de preparació de Reutilització de Deixalles inca.
Per a la part teòrica, es van preparar uns dossiers amb informació bàsica sobre els diferents aparells elèctrics que normalment es troben a les cases, dels quals es resumia el seu funcionament bàsic, el seu manteniment (neteja, assecat i lubricació), la detecció d’anomalies més freqüents i es donaven consells per a les reparacions més senzilles. La part pràctica del taller consistia en la reparació dels electrodomèstics proporcionats pels usuaris o seleccionats per Deixalles en funció de la dificultat de la reparació. En la majoria dels casos, la reparació va ser senzilla, havent de provar el dispositiu fins a trobar el punt de fallada i ressoldar cables solts o substituir fusibles cremats.
S’hauria de fer més incidència en els usuaris per sensibilitzar sobre la reparació i evitar la disposició indiscriminada de dispositius en mal estat.
Joan – Centre de Preparació per a la Reutilització de Deixalles Inca
Així doncs, estem molt orgullosos del resultat final del projecte, havent assolit tots els objectius marcats. A Deixalles tenim clar que la preparació per a la reutilització de RAEEs, a més de contribuir a avançar cap a una economia més circular posant al circuit aquells dispositius que havien estat rebutjats, també ajuda a generar llocs de treball per a persones amb risc de o en situació d’exclusió social.
Deixa un comentari