EL BLOG DE DEIXALLES

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

Cartel SEPR 2014 - Aqui participamos

 

Com anys enrere, Europa es coordina per celebrar conjuntament la Setmana Europea de prevenció de residus durant el període que comença avui i s’estendrà fins al 30 de novembre. Es consagra aquesta setmana als dos primers baules prioritaris en la jerarquia de la correcta gestió de residus: la reducció i la reutilització.

AERESS i les seves entitats sòcies tenen clar que la reducció i preparació per a la reutilització de residus són fonamentals per a disminuir la pressió en l’ús de nous recursos naturals, que en massa ocasions no són extrets amb criteris de justícia social ni econòmica; per prevenir el canvi climàtic i la producció de diòxid de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle derivats de la seva gestió, així com la no rebliment d’abocadors, i per contribuir al canvi d’una economia lineal a una economia circular.

Especialment la preparació per a la reutilització promou la participació ciutadana activa cap a una economia social i solidària creant ocupació per a persones en situació o risc d’exclusió social i ofereix articles a famílies amb dificultats econòmiques.

Per tot això, un any més AERESS desenvoluparà la campanya Reutilitzar Més, Llençar menys que dóna continuïtat a la tradicionalment denominada Waste Watchers i que s’ha realitzat amb èxit paral·lelament a tot Europa en les diferents edicions de la EWWR- la Setmana Europea de Prevenció de residus- des de 2009.

Coordinada conjuntament per RREUSE, la xarxa europea d’entitats recuperadores socials, Reutilitzar Més, Llençar Menys és una eina dissenyada per a les entitats socials dedicades a la reutilització i reparació de “potencials” residus. L’acció tindrà lloc, per tant, en els centres i botigues de reutilització a tot Europa.

En territori espanyol, durant la EWWR els dependents, dependentes, i persones voluntàries dels centres de les entitats de AERESS Andròmines, Berziclatu, Emaús Fundació Social, Engrunes, Fundació Càritas Chavicar, Fundació Deixalles, Projecte Abraham, R que R, xarxa social Koopera , Solidança, Drapaires Emaús Múrcia, Drapaires Emaús Navarra, Tots Units i Troballes, pesaran cada producte venut o donat, inclosos els residus voluminosos, mobles, electrodomèstics, roba i articles més petits com joguines, objectes de basar, etc. El pes d’aquests productes recuperats serà sumat i comunicat diàriament tant als clients de les botigues participants com al públic general, amb l’objectiu de realitzar un seguiment de quantes tones de residus es desvien dels abocadors durant aquesta setmana. Així, els dependents i dependentes dels centres desenvoluparà una important tasca d’educació ambiental explicant a la seva clientela els beneficis ambientals derivats de la seva acció, donació o compra.

Però això no és tot. Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus les entitats de AERESS desenvoluparan la campanya de sensibilització Davant el Canvi Climàtic, jo Reutilitzo ¿i tu? Calcula quantes emissions pots evitar!

Al llarg de tota la setmana es mesurarà la quantitat de CO2 evitat per part de totes les persones que portin articles usats que ja no necessiten o adquireixin productes de segona mà a les botigues de les entitats sòcies de AERESS. Així podran conèixer en l’acte les repercussions positives del seu gest traduïdes, no només a kg de CO2 evitats, sinó en termes de nombre de cotxes eliminats de circulació durant un dia o el nombre d’arbres que es necessiten per eliminar aquesta mateixa quantitat de diòxid de carboni diàriament. Per a això, es va elaborar una calculadora online de CO2 evitat a la qual s’accedeix a través del següent enllaç: www.reutilizayevitaCO2.aeress.org

Coincidint amb l’inici de la EWWR, AERESS, tant la secretaria tècnica com la seva entitat sòcia Recumadrid, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Ministeri de Foment donen el tret de sortida al projecte “Acosta’t a la reutilització i prevenció de residus “. Es tracta d’una campanya de recollida de llibres, roba i joguines usades en diferents seus d’aquests ministeris amb el que es pretén ressaltar els valors de la reutilització.

Amb aquestes dues accions a desenvolupar durant tota la Setmana Europea de Prevenció de Residus les entitats de AERESS animen a la participació activa de les persones cap a una economia social, solidària i cap a un major respecte al medi ambient.

L’objectiu principal serà mostrar a la ciutadania europea com a través d’accions senzilles, que poden realitzar tots els dies, es contribueix a la lluita a favor de la reducció de residus, a allargar la vida dels articles, a frenar el canvi climàtic ja disminuir el problema de l’excés de residus.

La conseqüència directa d’un millor aprofitament dels nostres recursos a través de la reducció, reutilització i el reciclatge és una mesura més per a la prevenció de la generació de residus i una alternativa de consum responsable.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *