EL BLOG DE DEIXALLES

L’Hotel Valldemossa i la Fundació Deixalles aliats contra l’exclusió social

deixalles-hotel_valldemossa

L’establiment hoteler demostra que la professionalitat, el tracte immillorable i la qualitat humana és una forma excel•lent de recuperar laboralment i socialment persones que pateixen l’exclusió social.

La Fundació Deixalles ha trobat a l’Hotel Valldemossa una empresa que ha respost amb excel•lència a les seves propostes d’inserció sociolaboral per a persones que es troben en situacions de vulnerabilitat i amb grans dificultats per accedir a un lloc de treball.
«El projecte va aconseguir despertar l’interès de fer alguna cosa, de donar suport, de mirar al voltant i involucrar-nos», comenta Sven Rasch, director de l’hotel.

«Hem conegut persones molt motivades, ben preparades per a aquesta pràctica i el resultat ha estat fantàstic. També han estat un suport per a l’hotel i crec que hem transmès a aquestes persones que tenen la possibilitat de tornar a formar part de la societat, que és un punt molt fort perquè sembla que quan un deixa de treballar n’està fora i hem d’evitar-ho.»

El projecte Okupa’t, que gestiona el Gabinet d’Orientació Laboral (GOL) de la Fundació Deixalles, finançat pel SOIB i el Fons Social Europeu, ofereix, per una banda, orientació, formació i intermediació laboral per a persones desocupades amb especials dificultats d’inserció laboral. D’altra banda, ofereix a les empreses, amb les quals signa un conveni de col•laboració, la gestió d’ofertes, la preselecció de candidats, la realització de pràctiques, i l’avaluació i el seguiment a les persones inserides.

Una oferta que al director de l’Hotel Valldemossa li va semblar interessant des del primer moment: «Les persones que participen en el projecte estan motivades, volen canviar alguna cosa, i aquesta motivació, de vegades, val molt més que un títol o una formació. Deixalles et dóna també seguretat a l’hora de prendre la decisió perquè estàs en comunicació amb ells. Si sorgeix qualsevol problema, sempre tens una persona en contacte, no és una aposta a cegues. I a més de forma gratuïta. Si ho mires bé, tot són avantatges.»

«Sabem que podem estar en la mateixa situació, que és un punt que cal esmentar. No és gent amb un historial que està fora del món. Tots han tingut feines abans, tots han tingut vida i, avui dia, pot passar molt ràpid que et trobes en la mateixa situació d’exclusió social. Per això el suport del personal de l’hotel, dels caps de departament i també de la propietat.»

Fer pràctiques professionals i tenir la possibilitat de signar un contracte de treball és una forma de recuperar aquestes persones que viuen en unes condicions materials que els dificulten seriosament per sentir-se part activa de la ciutadania i la comunitat.

«Hem tingut la sort de poder contractar amb l’avantatge per a l’hotel que hem pogut conèixer aquestes persones abans. Ens han ensenyat que estan disposades a treballar, que estan motivades, que vénen amb moltes ganes… Ens fa feliç. És el millor resultat, una gran satisfacció per a nosaltres.»