EL BLOG DE DEIXALLES

IV MARATÓ DE RECICLATGE CREATIU DE ROBA

Marato Roba (157)

Diario de Mallorca. Antònia López

Veure la segona planta del Centre Flassaders convertit en un taller de disseny i costura impressiona, i rememora el seu origen tèxtil com a fàbrica de teixits quan era Can Ribes. Tot està entreteixit per la IV Marató de Reciclatge Creatiu de Roba: màquines de cosir, taules de taller reciclades, maniquís preparats, materials de costura silenciosos i una muntanya de matèria primera per ser reutilitzada. Des de primera hora del matí, quan han arribat 500 quilos de roba reciclada que servirà de base per a diferents creacions, els 29 participants en aquesta marató han engegat els seus dissenys, amb gran motivació i entusiasme.

Marato Roba (10)

Han de crear un conjunt seguint la tècnica d’origen japonès del mullage, que treballa directament sobre el maniquí, al més pur estil tradicional, adaptant les peces a les formes del cos. Els requisits: aprofitar al màxim les peces de roba antigues en les seves noves creacions, generant residu mínim, fer fotos del procés, i dotar als maniquins de dissenys creatius amb una segona vida. Aquesta marató també aporta una novetat basada en la iniciativa de “talles reals”, mitjançant alguns maniquins fabricats sobre cossos per evitar la talla única i trencar els estereotips.

Marato Roba (130)

La IV Marató de Reciclatge Creatiu de Roba és una iniciativa consolidada de la Escola d’Art i Superior de Disseny (EASDIB), la Fundació Deixalles i el Consell de Mallorca, en un intent per augmentar la sensibilització ciutadana en la problemàtica del residu tèxtil i dels dissenyadors en l’àmbit del upcycling, o el que és el mateix, la creació de nous productes a partir d’altres rebutjats. Durant nou hores, els participants treballaran cosint i adaptant els materials seleccionats als seus dissenys, alguns improvisats, altres basats en patrons previs.

Marato Roba (131)
Formació ecològica
El “ecodiseño” es vol potenciar com una eina dels futurs dissenyadors, juntament amb la creativitat i l’experiència directa. Una modalitat del disseny que té en compte paràmetres com la sostenibilitat, l’ús de matèries primeres d’origen certificat o reciclades, que doni una nova funció a la roba, “una reencarnació”, puntualitza la vicedirectora de la EASDIB, Margalida Canet.
Aquesta marató, els alumnes de la qual ja coneixen pel “boca a boca” en el circuit, forma part de les polítiques d’encaminar la gestió de residus cap a la “reducció, la reutilització i el reciclatge”, resumeix la Consellera Insular de Medi Ambient, Sandra Espeja.
La Fundació Deixalles recull unes 1.300 tones anuals de roba, que selecciona per vendre de segona mà a la illa i fora, així com per fer diversos tallers. Encara així, el material recollit genera un 13 per cent de rebot. La fast fashion afecta a l’ecologia, mitjançant una obsolescència percebuda, la ràpida caducitat basada en les modes que fomenta el consum, incrementant els residus. “A causa de la incorporació de grans marques de baixa qualitat, la roba és d’usar i tirar, la qual cosa dificulta una segona vida”, afirma la directora de la Fundació Deixalles, Xesca Martí. Així mateix, reivindica que “la moda genera ocupació i diversifica el sector econòmic, no depenent només dels serveis”.
Aquesta tarda a les 19.00 hores un jurat seleccionarà el millor disseny, que estarà dotat amb un premi de 600 euros en primer lloc i 300 euros en segon.

Marato Roba (248)