EL BLOG DE DEIXALLES

30 ANYS DE FUNDACIÓ DEIXALLES

deixalles 30 anys

1986-2016. 30 anys de vida de la Fundació Deixalles. ¡Aquest any complim 30!

Per a celebrar-ho hem preparat quantitat d’activitats tant per al personal de Deixalles com para tothom.

De març a desembre anem a tenir tallers -eco fashion; escriguem el nostre llibre; sabons artesans; electro-reparacions domèstiques; cuina de reciclatge, consells per aprofitar-ho tot- , marató de reciclatge, jornades i taules rodones, fires, excursions, exposicions… I la gran festa d’aniversari en el mes de setembre.

Saps com va néixer la Fundació Deixalles? Aquí tens un resum de la nostra historia.

L’any 1986 va començar la nostra història en la vaqueria del Seminari, una petita nau amb poca llum on hi havia uns pessebres instal·lats, sense enrajolar.

En aquell moment, es constituí un Patronat amb el recolzament de PIMEM, de Càritas i, molt especialment, de les persones que des del inici ho van fer possible: Teodoro Úbeda, Demetrio Peña, Tomeu Morey, Pep Capó, Biel Pérez, Maria Campaner i Gaspar Aguiló.

historia

Durant quatre anys, vam treballar de forma silenciosa, sense fer-nos visibles públicament, assumint a través del treball el principi fundacional: l’activitat mediambiental com un compromís participatiu de la societat, una forma pràctica de vincular-la al treball social.

historia

Al 1990 es feia la nostra presentació pública en una nau totalment modificada, amb resultats de recollida i tractament de residus i, sobretot, amb resultats d’inserció laboral assolits. D’aquesta manera, les nostres idees començaven a prendre forma i context.

Nau vella Nau vella 90

Al 1993 ens vàrem vincular a projectes europeus i vam començar a conèixer experiències, criteris i conceptes que han marcat la nostra evolució i el nostre pensament: Empreses d’Inserció, Economia Solidària, Instruments financers alternatius i Banca Ètica.

Al 1994 apareix una nova ubicació de l’entitat i sorgeix Deixalles Sóller. Des de llavors fins avui, han nascut 5 delegacions més i 3 botigues. Tot això ha estat possible gràcies a que una part de la societat balear ha trobat necessari implantar en el seu territori una experiència de treball ambiental i social que la gent anomena Deixalles.

Entre 1994 i 2002 vam assumir la gestió de tota la recollida selectiva de Mallorca, exceptuant la de Palma. Aquest va ser un repte que va enfortir la nostra capacitat de gestió, de planificació i de relacions amb les administracions locals.
Al 2002 comencem a gestionar la selecció de la Planta d’Envasos, la Planta de Selecció de RCD-RV i la Planta de Recuperació de Voluminosos, gràcies a un triple acord entre el Consell de Mallorca, les empreses TIRME i MAC Insular, i Deixalles.

Des de 2010, el Patronat de la Fundació Deixalles està format per treballadors i treballadores de la Fundació agrupats en l’Associació Amics de Deixalles.